Elevhälsa
I elevhälsan ingår flera yrkesgrupper som samarbetar för att ge elever stöd i skolan. Den centrala barn- och elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska och specialpedagogiska kompetenser. Personalen utgörs bland annat av specialpedagoger, psykologer och skolläkare. Det finns också elevhälsoteam på respektive skola som består av skolsköterska och kurator.
De olika yrkesgrupperna samverkar för att stödja barns och elevers utveckling, lärande och hälsa.
Elevhälsan ska vara hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande. Centrala barn- och elevhälsan har ett speciellt ansvar för barn och elever i behov av särskilt stöd. På central nivå finns också personal som arbetar för att främja skolnärvaro.
Elevhälsoarbetet bedrivs nära barn och elever på respektive skola och i samverkan med den centrala barn- och elevhälsan.
Rektorerna har det övergripande ansvaret och leder skolans elevhälsoteam. I detta team finns även skolkuratorer med. Skolkuratorer arbetar med det sociala stödet.
Skolnärvaroteamet
Skolnärvaroteamet arbetar med närvarofrämjande insatser och stöd till elever med problematisk skolfrånvaro.
Psykologer
Psykologer kan ge råd och stöd till elever och lärare i skolan för att främja inlärning och utveckling. Det går även bra att vända sig hit för hjälp i frågor som rör elevers psykiska hälsa och situation i skolan.
Kontaktuppgifter till våra psykologer finns nedan.
Specialpedagoger
På Centrala barn- och elevhälsan arbetar pedagoger med specialpedagogisk kompetens. De samverkar med förskolor och grundskolor för att främja hälsa hos alla barn och ungdomar, ha fokus på barn och ungdomar i behov av särskilt stöd, undanröja hinder och skapa förutsättningar för växande och lärande.
I det specialpedagogiska arbetet ingår
- pedagogisk handledning till arbetslag och enskild personal
- kvalitetsutveckling på kommunnivå
- utbildning/fortbildning
- kunskapsinhämtning kring forskning
- kontakt med andra aktörer, kommuner och regionen
Specialpedagogisk spetskompetens finns inom följande områden:
- neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
- tal och kommunikation
- hörsel och syn
- läs- och skrivsvårigheter
- utvecklingsstörning
Kontaktuppgifter till våra specialpedagoger finns nedan.
Marie-Louise Hörnqvist Sunnelius
Specialpedagog, grundskola
Centrala barn- och elevhälsan
Språklek
Språkleksteamet arbetar tillsammans med ordinarie personal för att stärka elevers språkliga medvetenhet i förskoleklass, vilket är en av de viktigaste faktorerna för att lära sig läsa.
Skolsköterskor
Skolhälsovården är till för alla barn 6-20 år. Den är främst förebyggande och medverkar till utveckling av barn och ungdomars hälsa. Läs mer om skolhälsovård, hälsobesök och våra skolsköterskor via länken nedan.
Skolkuratorer
Skolkuratorer arbetar med att ge elever, föräldrar och lärare stöd, information och service i sociala frågor.
Kuratorerna jobbar med individer, grupper och organisationer. Behöver du stöd, kontakta den kurator som arbetar inom ditt skolområde.
Kontakt
Marie Doverhag
Enhetschef
Centrala barn- och elevhälsan
0122-856 25
kommun@finspang.se
Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång
Hör av dig till oss
Har du frågor, känner oro eller behöver prata med någon är du välkommen att kontakta elevhälsan på skolan eller den centrala barn- och elevhälsan. På förskolan pratar du med någon på förskolan där ditt barn går.